יום שלישי, 17 במאי 2011

להתקרר מול מדורת השבט



ווין קלי מנביאי האינטרנט וההוגים הבולטים בתחום, מתאר את מרשל מקלוהן כמי שדיבר על האינטרנט לפני שהומצא. מרשל מקלוהן היה פופולרי מאוד בשנות ה-60 והרוח של הניתוחים שלו הלמה את המנגינות שנוגנו על ידי צעירי התקופה. בעשורים הבאים התבוננו במקלוהן בעין בקורתית יותר, והוא הלך והצטייר כסוג של "דרשן" אינטואיטיבי יותר מאשר חוקר מדוד וזהיר של תחום התקשורת. עם עליית תרבות האינטרנט מקלוהן חזר לאופנה גם כי חלק מתחזיותיו התממשו וביטויים כמו "הכפר הגלובלי" או "המדיום הוא המסר" קיבלו נפח ומשנה תוקף, וגם כי משהו מאווירת  שנות הששים חזר לרטוריקה שלנו. יש משהו מפתה מאוד בהבחנות שמקלוהן עושה, הן חדות, רלוונטיות ועושות סדר בתופעות יומיומיות שכולנו שותפים להן אך לא יודעים לתת להן שם. אחת ההבחנות השימושיות האלה היא ההבחנה בין מדיום חם למדיום קר, הבחנה מאתגרת בזכות חוסר האינטואיטיביות שלה לא פחות מאשר הדרך שבה היא מארגנת את  נוף התקשורת שסביבנו.
על ההבחנות האלה ועל כמה אחרות מפיו של מקלוהן עצמו בסרטון הבא [המשך]

יום ראשון, 1 במאי 2011

ספרים קצרים


מקבץ ציוצים  תקופתי לא מחייב  בענייני ספרים דיגיטליים (וגם ספרים שעדיין לא)
1. אמזון מטפחת את הסופרים (ופועלת מעל ראשם של המ"ולים) העלתה בשבוע שעבר אתר לסופרים בו הם מוצגים וגם מתקשרים עם הקהל, האתר כולל גם סדרה של ראיונות מצולמים עם סופרים בני זמננו.
2. הקינדל שרצה להיות אייפד: קורא הספרים של ברנס אנד נובל נוק ממשיך להתקרב להיות טאבלט, בעדכון תוכנה שישוחרר בתחילת השבוע הנוק יאפשר למפתחים חיצוניים להעלות עליו אפליקציות, מה שהתאפשר עד היום רק באמצעות פריצה. במסגרת העדכון המכשיר יכלול גם אפליקציה לקריאת אימיילים. קיטורים על האופן שזה עובד בפועל בקישור הזה.
3. בארץ הפינגווינים: עוד מהלך שנראה כמו שלב נוסף בהגדרה מחדש של תפקיד ההוצאה לאור- הוצאת פינגווין השיקה אתר חדש "מדינת הספרים" –האתר כולל קהילה שאמורה להתפתח סביב קריאה-הקהילה כוללת קריאה שיתופית, ביקורות גולשים, העלאת תוכן לקריאה על ידי גולשים וכדומה.  בהמשך השנה תושק באתר מערכת להוצאה לאור עצמית של ספרים.[המשך]